Уважаеми клиенти,

Проверете папка СПАМ за имейлите, които изпраща онлайн магазина!

Отворете писмото и натиснете бутон "Сигнал, че не е спам"!

Получавате имейл за всяко действие - успешно направена поръчка, приемане за обработка, срок за изпращане, метод за доставка, номер на товарителница и линк за проследяване.

екип АкваСпорт

Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
Език
Меню
Профил
Език

Паламуд 2013

Дата: 2013-08-14

Младите паламуди са тук и са много! 

От 3-4 седмици имаме откъслечена информация за "джуруми циганка" по цялото крайбрежие - от Варна до Ахтопол. Докладваният размер на уловените риби растеше - 150, 200 , 250 грама. 

Данните от последните 2 дни, обаче са повече от обнадеждаващи. След като сулгана падна и морето позволи безпроблемен морски излет, резултатите са следните: циганките масово са по 300 грама; морето ври от сафрид; сафридените чепарета, на който налитат и малките паламуди успяват да извадят по 2-3 бройки, а останалите 7-8 повода са скъсани или със счупени/изправени куки.

На какво можем да се надяваме?

  • Вероятността за добър риболовен сезон става все по-голяма! Паламудът расте с дни - по няколко десетки грама на ден, в зависимост от размера на екземплярите и наличието на достатъчно хранителна база.
  • Данните за огромна популация млади паламуди, в комбинация с наличието на много храна (сафрид и хамсия), още в началото на месец Август са предпоставки за пълни фризери с едър паламуд тази есен.
  • Трофейни екземпляри паламуд! Днес, находчив колега, съобразил да използва правилният метод (тролинг) на правилното място се похвали с 2-килограмов турук и няколко дребни лефера.
  • Започва риболовът и на лефер за 2013-а! Обратната миграция на гофусите започна - немалко харпунисти споделиха за забелязани огромни лефери (някои от тях и отстреляни).

Какво можем да препоръчаме?

Започнете подготовката за успешен риболов с добро планиране:

  • Поставете си ясни цели и какво искате да постигнете. Какъв улов очаквате? Съобразете методите на риболов с очакваните резултати.
  • Денят и моментът са от особена важност! Разучете морската прогноза детайлно по часове и влезте в морето колкото е възможно по-рано.
  • Съобразете населеното място, където ще нощувате с актуалната информация за успешен риболов. Поне до края на Октомври (според метеорологичната обстановка) морските хищници са там, където е храната (сафрид и хамсия). Ако имате навигационна карта и GPS на сонара си прегледайте подводния релеф. Рибите никога не се "реят" безпричинно в морската шир. Пътят им се обуславя от множество фактори като - морски течения; посока и сила на вятъра; подводен релеф; денонощна и сезонна миграция; наличие на естествени врагове (други хищници); човешка дейност (масовата поява на множество лодки обикновено пръска пасажите, а ако предната нощ мрежарите са моларили - резултатите са повече от отчайващи), както и много други знайни и незнайни фактори.
  • Не се колебайте да експериментирате! Използваните класически методи за риболов може да са резултатни от хиляди години, но не изчерпват арсенала на съвремения риболовец, а и не гарантират по-добър резултат! Не се оставяйте да ви подведат консервативно мислещи местни "капацитети" със съвети от сорта на: "Той, паламуда като е горе не яде" (преведено - паламуд в джурум не се хваща). Вадете воблерите и влачете на воля! Ще бъдете много приятно изненадани с добър и неочакван улов :)
  • Използвайте сонара си находчиво. Напомняме: след като сте намерили храната на хишника, вероятно и той е наоколо. Нали не мислите, че ще видите на екрана паламуд или лефер, който след малко ще захапе точно вашата примамка? И това е възможно, но се случва рядко.
  • Изполвайте правилните воблери - с издължено тяло, наподобяващо естествената храна на морските хищни риби - сафрид и хамсия. В края на лятото заложете на 7 сантиметровите размери, а наесен преминете към 9 сантиметрови примамки. Не е задължителна употребата на дълбоко газещи воблери. За добър улов достатъчната работната дълбочина на воблера е 1-2 метра.
  • Наблюдавайте постоянно обстановката наоколо. Safety First (безопасността - на първо място) не само за екипажа в лодката, харпунисти във водата, но и за вашите примамки. Следете както за признаци за разваляне на времето, така и поведението/посоката на движение на околните лодки. Нерядко се случва някоя да поеме курс точно зад вашата лодка и да пресече влакната с воблерите. Има какво да се желае по отношение на риболовната "култура" и колегиалност по Южното черноморие.

Но нека оставим материал и за други постове и да приключим за сега:)

С пожелания за много успехи

Екипът на АкваСпорт.com